Listy môjmu palestínskemu susedovi

Yossi Klein Halevi

Kniha izraelského autora YOSSIHO KLEINA HALEVIHO je zbierkou fiktívnych listov, ktoré píše svojmu (nie až tak) fiktívnemu palestínskemu susedovi. Yossi sa na izraelsko-palestínsky konflikt pozerá neza...zerá nezaujatými očami s obrovským pochopením pre obidve strany. Vo svojich textoch prejavuje empatiu, vysvetľuje pôvod komplikovanej situácie a navrhuje cesty k mierovému riešeniu.Pred vznikom knihy Yossi mnohokrát navštívil svojich palestínskych susedov na Západnom brehu Jordánu aj v Gaze, rozprával sa s moslimskými duchovnými, ale aj obyčajnými ľuďmi. Na príčiny konfliktu sa pozerá z politickej, náboženskej aj historickej stránky. LISTY MÔJMU PALESTÍNSKEMU SUSEDOVI obsahuje aj rozsiahly výber z odpovedí, ktoré autorovi napísali Palestínčania a Arabi. Niektoré pochvalné, iné rozhorčené, ale všetky plné rešpektu, ktorými sa začal dialóg medzi oboma susedmi.
Viac

Počiatok Izraelsko-palestínskeho konfliktu môžeme datovať niekde na koniec 19. storočia, keď sa na územie dnešného Izraela začali sťahovať prvé väčšie...

Kniha izraelského autora YOSSIHO KLEINA HALEVIHO je zbierkou fiktívnych listov, ktoré píše svojmu (nie až tak) fiktívnemu palestínskemu susedovi. Yossi sa na izraelsko-palestínsky konflikt pozerá nezaujatými očami s obrovským pochopením pre obidve strany. Vo svojich textoch prejavuje empatiu, vysvetľuje pôvod komplikovanej situácie a navrhuje cesty k mierovému riešeniu.

Pred vznikom knihy Yossi mnohokrát navštívil svojich palestínskych susedov na Západnom brehu Jordánu aj v Gaze, rozprával sa s moslimskými duchovnými, ale aj obyčajnými ľuďmi. Na príčiny konfliktu sa pozerá z politickej, náboženskej aj historickej stránky.

LISTY MÔJMU PALESTÍNSKEMU SUSEDOVI obsahuje aj rozsiahly výber z odpovedí, ktoré autorovi napísali Palestínčania a Arabi. Niektoré pochvalné, iné rozhorčené, ale všetky plné rešpektu, ktorými sa začal dialóg medzi oboma susedmi.