Vianočná koleda / Príhody Olivera Twista

Charles Dickens
Petit Press • 2005

Sebecký a krutý starý mládenec Ebenezer Scrooge nenávidí všetkých ľudí, jediné hodnoty preňho predstavujú úspech a bohatstvo. Vianoce vníma ako ďalší stratený deň, keď sa nepracuje a muší dať svojmu z...e a muší dať svojmu zamestnancovi voľno. V noci na Štedrý večer ho však navštívi duch jeho mŕtveho spoločníka a varuje ho pred cestou, ktorú si zvolil. Vzápätí starca navštívia ďalší traja duchovia: duch minulých, súčasných a budúcich Vianoc. Scrooge vďaka nim spomína na detstvo, sleduje obyčajné šťastie ľudí žijúcich okolo neho a má možnosť nahliadnuť aj do budúcnosti, ktorá znamená už len osamelosť a smrť v samote a zabudnutí. A vtedy sa Scrooge rozhodne, že už nič nebude také ako doteraz... Vianočná koleda - rozprávka či duchársky príbeh - sa stala symbolom predstáv o posolstve Vianoc.Rozsiahly román Príhody Olivera Twista zachytáva príbehy chlapca, syna neznámych rodičov, ktorý vyrastá v obecnom chudobinci, kde ho neustále ponižujú a týrajú hladom a krutým zaobchádzaním. Po úteku do Londýna sa malý Oliver nevedomky dostáva do zločineckej bandy. Pri nevydarenom lúpežnom prepadnutí, na ktorom sa musí zúčastniť proti svojej vôli, je Oliver zranený. Keď sa chorého chlapca ujme pani Maylieová, majiteľka prepadnutého domu, so svojou" mladou spoločníčkou Rose, Oliverov život sa úplne zmení... Nečakané rozuzlenie, nasledujúce po mnohých peripetiách, ktoré mladého hrdinu čakajú, prekvapí nejedného čitateľa.
Viac

  • Počet strán: 478 strán
  • ISBN13:8085585693

Sumár recenzie
Vydavateľstvo Tatran prináša špeciálne ilustrované prevedenie vianočnej koledy z pera Charlesa Dickensa, ktorý prvýkrát vyšla pred 180 rokmi. Príbeh o Ebenezerovi Scroogeovi, chamtivcovi, ktorý sa naučí ceniť Vianoce, je doplnený nádhernými ilustráciami Lisy Aisato. Knihu si určite obľúbia nielen deti, ale aj dospelí, pretože v sebe nesie hlboké posolstvo o ľudskosti a zmene.

Sumár recenzie
Vianočná koleda od Charlesa Dickensa je klasické dielo, ktorého vydanie s ilustráciami od Lisy Aisato je veľmi zaujímavé. Hlavným hrdinom je Ebenezer Scrooge, chamtivý muž, ktorý sa otvorí duchom, aby pochopil skutočný význam Vianoc. Príbeh je rozdelený do päť častí, kde každá z nich predstavuje ducha a odhaľuje dôležité lekcie o láske a pomoci. Tento príbeh je veľmi pútavý a môže nás všetkých naučiť niečo dôležité o pravej hodnote Vianoc.

Zbierať (a čítať) dobré knihy, patrí medzi moje najväčšie životné vášne. Hlavne pri klasickej literatúre sa mi stáva, že v antikvariátoch a na rôznych burzách narazím na dielo, ktoré chcem mať doma. Založím si ho do knižnice, zabudnem naň, aby som neskôr s potešením zistila, že mám v polici literárnu lahôdku, ktorú som ešte nečítala. Tak to bolo aj s Oliverom Twistom. Objavila som ho v[...]

Sebecký a krutý starý mládenec Ebenezer Scrooge nenávidí všetkých ľudí, jediné hodnoty preňho predstavujú úspech a bohatstvo. Vianoce vníma ako ďalší stratený deň, keď sa nepracuje a muší dať svojmu zamestnancovi voľno. V noci na Štedrý večer ho však navštívi duch jeho mŕtveho spoločníka a varuje ho pred cestou, ktorú si zvolil. Vzápätí starca navštívia ďalší traja duchovia: duch minulých, súčasných a budúcich Vianoc. Scrooge vďaka nim spomína na detstvo, sleduje obyčajné šťastie ľudí žijúcich okolo neho a má možnosť nahliadnuť aj do budúcnosti, ktorá znamená už len osamelosť a smrť v samote a zabudnutí. A vtedy sa Scrooge rozhodne, že už nič nebude také ako doteraz... Vianočná koleda - rozprávka či duchársky príbeh - sa stala symbolom predstáv o posolstve Vianoc.
Rozsiahly román Príhody Olivera Twista zachytáva príbehy chlapca, syna neznámych rodičov, ktorý vyrastá v obecnom chudobinci, kde ho neustále ponižujú a týrajú hladom a krutým zaobchádzaním. Po úteku do Londýna sa malý Oliver nevedomky dostáva do zločineckej bandy. Pri nevydarenom lúpežnom prepadnutí, na ktorom sa musí zúčastniť proti svojej vôli, je Oliver zranený. Keď sa chorého chlapca ujme pani Maylieová, majiteľka prepadnutého domu, so svojou" mladou spoločníčkou Rose, Oliverov život sa úplne zmení... Nečakané rozuzlenie, nasledujúce po mnohých peripetiách, ktoré mladého hrdinu čakajú, prekvapí nejedného čitateľa.