Grécki hrdinovia

Eduard Petiška
• 2021

Prometeus, Herakles a Perseus.Traja mýtickí hrdinovia, ktorí stelesňujú odvahu, statočnosť, hrdosť a šľachetnosť.Prometeus priniesol ľuďom poznanie a pokrok, pre ich dobro vzdoroval bohom. Jeho utrpen.... Jeho utrpenie ukončil Herakles, najslávnejší zo všetkých hrdinov. Aj v ňom ľudia videli ochrancu, symbol nádeje. Keď heroicky splnil dvanásť úloh, aby sa vykúpil zo služby, bohovia ho prijali na Olymp a stal sa nesmrteľným. Perseus vynikal mimoriadnou odvahou, nebál sa výziev, túžil poraziť zlo a zvíťaziť. Tešil sa priazni bohov a dodnes žiari na oblohe ako súhvezdie.
Viac

Antické báje dodnes fascinujú nielen nadšencov starovekej literatúry, ale aj historikov, náboženských teoretikov a mnoho ďalších bádateľov a vedcov. Ukrýva sa v nich základný kameň dobového spoločenstva, ktoré ovplyvnilo chod dejín a súčasná podoba sveta by bola bez neho nesporne úplne iná. Jedným z prvkov, zodpovedných za nehynúci odkaz Grékov, je všeobecné morálne posolstvo vtedajších[...]

Prometeus, Herakles a Perseus.
Traja mýtickí hrdinovia, ktorí stelesňujú odvahu, statočnosť, hrdosť a šľachetnosť.

Prometeus priniesol ľuďom poznanie a pokrok, pre ich dobro vzdoroval bohom. Jeho utrpenie ukončil Herakles, najslávnejší zo všetkých hrdinov. Aj v ňom ľudia videli ochrancu, symbol nádeje. Keď heroicky splnil dvanásť úloh, aby sa vykúpil zo služby, bohovia ho prijali na Olymp a stal sa nesmrteľným. Perseus vynikal mimoriadnou odvahou, nebál sa výziev, túžil poraziť zlo a zvíťaziť. Tešil sa priazni bohov a dodnes žiari na oblohe ako súhvezdie.