Ženy a moc

Mary Beard
Inaque • 2020

Najznámejšia odborníčka na históriu antického Grécka a Ríma Mary Beard je aj feministka. So suchým humorom sa vracia k rodovým problémom a ukazuje, ako sa história zachovala k mocným ženám. Ako príkla...ám. Ako príklady používa postavy z antiky až po súčasnosť, píše o ženách od Medúzy a Atény po Theresu Mayovú a Hilary Clintonovú, skúma kultúrne korene mizogýnie, hlas žien vo verejnom priestore, kultúrne predsudky týkajúce sa ženského vzťahu k moci a spôsob, akým mocné ženy vzdorujú obmedzeniam mužských vzorcov.
Viac

  • Počet strán: strán
  • ISBN13:9788082070746

Mary Beard je profesorka antickej histórie na Univerzite v Cambridge, kde sa zaoberá históriou antického Grécka a Ríma. Kniha Ženy a moc: Manifest ponúka prepis jej prednášok – Hlas žien na verejnosti a Ženy pri moci. V prvej časti knihy sa autorka venuje téme potláčania hlasu žien na verejnosti, pričom používa príklady z antiky, ktoré sa v rôznych podobách prejavujú v západnej spoločnosti[...]

Najznámejšia odborníčka na históriu antického Grécka a Ríma Mary Beard je aj feministka. So suchým humorom sa vracia k rodovým problémom a ukazuje, ako sa história zachovala k mocným ženám. Ako príklady používa postavy z antiky až po súčasnosť, píše o ženách od Medúzy a Atény po Theresu Mayovú a Hilary Clintonovú, skúma kultúrne korene mizogýnie, hlas žien vo verejnom priestore, kultúrne predsudky týkajúce sa ženského vzťahu k moci a spôsob, akým mocné ženy vzdorujú obmedzeniam mužských vzorcov.

Mohlo by sa vám páčiť