Kvety pre Algernona

Daniel Keyes (Zuzana Trstenská)
Lindeni • 2019

„Bojím sa. Nie života či smrti, ani ničoty, ale toho, že svoj čas premárnim, akoby som nikdy nebol.“ Charlie Gordon má IQ 68. Každý deň chodí do pekárne, kde zametá podlahy a navštevuje večernú školu ...vuje večernú školu vo vzdelávacom centre pre dospelých. Ak dovolí ľuďom smiať sa na ňom, získa nových kamarátov. Charlieho frustruje vlastná neschopnosť porozumieť rozhovorom a vzťahom ostatných, chce sa naučiť čítať, písať a počítať. Keď mu ponúknu možnosť podstúpiť experimentálnu operáciu na zvýšenie IQ, neváha ani sekundu! Celý život túžil bytť múdry. Rovnakú operáciu s rovnakým výsledkom podstúpil aj myšiak Algernon. Keď jedného dňa začne Algernonov stav upadať, vedci netušia, či čaká podobný koniec aj Charlieho. Kultový román druhej polovice 20. storočia, ktorý dnes právom považujeme za klasiku americkej literatúry.
Viac

Najlepšia kniha, akú som kedy čítala. To bola moja prvá myšlienka po dočítaní posledných riadkov románu Daniela Keyesa. Guča v krku a nutkavá potreba vyplakať zo seba všetky emócie, ktoré vo mne Kvety pre Algernona vyvolali, postupne miznú a určite ešte objavím knihy, ktoré so mnou takto zamávajú, ale nateraz je to moja topka. Príspevok Daniel Keyes: Kvety pre Algernona zobrazený najskôr[...]

Kniha Kvety pre Algernona rozpráva príbeh Charlieho Gordona. Obyčajného muža, ktorý chce, aby ho mali… Read the postDaniel Keyes: Kvety pre Algernona Príspevok Daniel Keyes: Kvety pre Algernona zobrazený najskôr .

Čo je lepšie, múdrosť či šťastie? Názov: Kvety pre Algernona Autor: Daniel Keyes Rok vydania v originálnom jazyku: 1966 Žáner: sci-fi, fikcia, klasika Séria: Diel: Charlie Gordon má IQ 68. Pracuje v pekárni, má svoj bytík, žije jednoduchý život. Napriek tomu, že si ledva vie zapamätať, čo zažil predchádzajúci deň, si uvedomuje, že nie je … Čítať ďalej Kvety pre Algernona

Keď sa na scéne objaví kniha, ktorú všetci ospevujú, treba spozornieť. Davová knižná psychóza sa väčšinou týka komerčných titulov (česť výnimkám), no Kvety pre Algernona sú naozaj parádnym kúskom, ktorý… View Post The post Daniel Keyes: Kvety pre Algernona appeared first on Blog o knihách.

Kvety pre Algernona – Daniel Keyes, Lindeni 2019 „Nekompromisne úprimný príbeh, ktorý vás donúti prehodnotiť vlastný život.“ Tento citát od [...] The post Kvety pre Algernona – Daniel Keyes appeared first on .

Keď Daniel Keyes v roku 1959 uverejnil poviedku Kvety pre Algernona, asi netušil, že sa práve zapísal do dejín fantastiky. The post Kvety pre Algernona – Daniel Keyes appeared first on Fantasy knihy.

Charlie chcel byť vždy múdry. Chcel mať veľa kamarátov a porozumieť rozhovorom, ktoré sa vedú. Preto sa potešil, keď ho tím vedcov vybral na experimentálnu operáciu, ktorá by mu mala zvýšiť IQ. Tento projekt je ešte len v plienkach, ale slabomyseľný mladík si už predstavuje nový život. Konečne ho budú mať ľudia radi.Túto istú operáciu podstúpil aj myšiak Algernon. Nejaký čas je všetko v[...]

Charlie chcel byť vždy múdry. Chcel mať veľa kamarátov a porozumieť rozhovorom, ktoré sa vedú. Preto sa potešil, keď ho tím vedcov vybral na experimentálnu operáciu, ktorá by mu mala zvýšiť IQ. Tento projekt je ešte len v plienkach, ale slabomyseľný mladík si už predstavuje nový život. Konečne ho budú mať ľudia radi.Túto istú operáciu podstúpil aj myšiak Algernon. Nejaký čas je všetko v[...]

„Bojím sa. Nie života či smrti, ani ničoty, ale toho, že svoj čas premárnim, akoby som nikdy nebol.“
Charlie Gordon má IQ 68. Každý deň chodí do pekárne, kde zametá podlahy a navštevuje večernú školu vo vzdelávacom centre pre dospelých. Ak dovolí ľuďom smiať sa na ňom, získa nových kamarátov. Charlieho frustruje vlastná neschopnosť porozumieť rozhovorom a vzťahom ostatných, chce sa naučiť čítať, písať a počítať. Keď mu ponúknu možnosť podstúpiť experimentálnu operáciu na zvýšenie IQ, neváha ani sekundu! Celý život túžil bytť múdry. Rovnakú operáciu s rovnakým výsledkom podstúpil aj myšiak Algernon. Keď jedného dňa začne Algernonov stav upadať, vedci netušia, či čaká podobný koniec aj Charlieho.
Kultový román druhej polovice 20. storočia, ktorý dnes právom považujeme za klasiku americkej literatúry.