Prečo bývame za mestom

Peter Stamm Jutta Bauer
Perfekt • 2014

V osemnástich krátkych kapitolách sa odohráva príbeh sedemčlennej rodiny, ktorá sa sťahuje z miesta na miesto, aby napokon našla v rodinnom dome za mestom to, čo jej chýba – skutočný domov pre všetkýc...mov pre všetkých členov rodiny. Hľadanie ľudského šťastia, spokojnosti a vzájomného porozumenia sa v texte a v ilustráciách snúbi s literárnymi a výtvarnými kvalitami, ktoré sa z dnešnej mediálnej doby vytrácajú – s hravým rozvíjaním predstavivosti, poetickým vnímaním skutočnosti, zmyslom pre inteligentný humor, morálnymi hodnotami. Text sa dotýka aj všeobecných otázok (smrť blízkeho človeka, nezhody v rodine) a nevyhýba sa ani aktuálnym problémom (problém bezdomovcov). Švajčiarsky spisovateľ Peter Stamm, predstaviteľ súčasnej nemeckej literatúry, ponúka knižný debut pre detského čitateľa. O úspechu knihy svedčí skutočnosť, že sa doteraz predalo asi 140 000 exemplárov originálu a kniha bola preložená do 11 jazykov. Knihu výrazne dotvárajú vynikajúce ilustrácie Jutty Bauer, významnej osobnosti nemeckého výtvarného života, ktorá v roku 2009 získala v rámci prestížnej Nemeckej ceny za literatúru pre mládež osobitnú cenu za celoživotnú tvorbu a ktorú v roku 2010 Medzinárodná únia pre detskú knihu IBBY vyznamenala Cenou Hansa Christiana Andersena.
Viac

  • Počet strán: 40 strán
  • ISBN13:9788080466596

Čo si z prvého domu v detstve pamätáte vy? Mne sa vždy ako prvá, neviem prečo, vybaví chodba. Nakresliť jej pôdorys by som už asi presne nevedela, ani určiť farbu stien, spomínam si skôr na pocit bytia v chodbe, pocit, ktorý v mozgu blúdi úplne inými synapsiami ako slová. A toto je podľa mňa aj … Pokračovať v čítaní: PREČO BÝVAME ZA MESTOM (Peter Stamm, Jutta Bauer) – recenzia The post PREČO[...]

V osemnástich krátkych kapitolách sa odohráva príbeh sedemčlennej rodiny, ktorá sa sťahuje z miesta na miesto, aby napokon našla v rodinnom dome za mestom to, čo jej chýba – skutočný domov pre všetkých členov rodiny. Hľadanie ľudského šťastia, spokojnosti a vzájomného porozumenia sa v texte a v ilustráciách snúbi s literárnymi a výtvarnými kvalitami, ktoré sa z dnešnej mediálnej doby vytrácajú – s hravým rozvíjaním predstavivosti, poetickým vnímaním skutočnosti, zmyslom pre inteligentný humor, morálnymi hodnotami. Text sa dotýka aj všeobecných otázok (smrť blízkeho človeka, nezhody v rodine) a nevyhýba sa ani aktuálnym problémom (problém bezdomovcov). Švajčiarsky spisovateľ Peter Stamm, predstaviteľ súčasnej nemeckej literatúry, ponúka knižný debut pre detského čitateľa. O úspechu knihy svedčí skutočnosť, že sa doteraz predalo asi 140 000 exemplárov originálu a kniha bola preložená do 11 jazykov. Knihu výrazne dotvárajú vynikajúce ilustrácie Jutty Bauer, významnej osobnosti nemeckého výtvarného života, ktorá v roku 2009 získala v rámci prestížnej Nemeckej ceny za literatúru pre mládež osobitnú cenu za celoživotnú tvorbu a ktorú v roku 2010 Medzinárodná únia pre detskú knihu IBBY vyznamenala Cenou Hansa Christiana Andersena.

Mohlo by sa vám páčiť