Po stopách nášho sveta na dvanástich ilustrovaných mapách

Tim Marshall
Albatros • 2020

Ako sa z USA stala globálna superveľmoc? Prečo ľudia vedú vojny? A prečo sú niektoré krajiny bohaté a iné také chudobné? Nájdite odpovede na tieto a ďalšie otázky v jedinečnej knihe, ktorá vám p...nihe, ktorá vám pomocou máp vysvetlí, ako geografia formovala dejiny nášho sveta. Odhaľte, ako pohoria, rieky a moria ovplyvňujú rozhodnutia svetových lídrov – a prečo geografia núti dejiny, aby sa stále opakovali. Tento pozoruhodný a jedinečný úvod do svetových záležitostí podnieti každú zvedavú myseľ.
Viac

Všade, kde na politickej mape vidieť rovné hranice, znamená to katastrofu. Kolonizátori, ktorí si krajinu takto rozparcelovali, bez ohľadu na to, kde to bolo, ani dobre nepoznali geografiu daných oblastí. Rozdelili si ich preto medzi sebou naslepo, rovnými čiarami. To nemohlo dopadnúť dobre a dodnes sa Blízky Východ a Afrika kvôli nerešpektovaniu prirodzeného etnického a geografického[...]

Ako sa z USA stala globálna superveľmoc? Prečo ľudia vedú vojny? A prečo sú niektoré krajiny bohaté a iné také chudobné? Nájdite odpovede na tieto a ďalšie otázky v jedinečnej knihe, ktorá vám pomocou máp vysvetlí, ako geografia formovala dejiny nášho sveta. Odhaľte, ako pohoria, rieky a moria ovplyvňujú rozhodnutia svetových lídrov – a prečo geografia núti dejiny, aby sa stále opakovali. Tento pozoruhodný a jedinečný úvod do svetových záležitostí podnieti každú zvedavú myseľ.

Mohlo by sa vám páčiť