Neznáme neznáme

Mark Forsyth
Artforum • 2020

Vraví sa: povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si. Britský esejista Mark Forsyth, náruživý čitateľ a vášnivý návštevník miest, kde sa predávajú knihy, to úslovie posúva o kúsok ďalej: Poviem ti, a...ok ďalej: Poviem ti, ako som našiel tie najbáječnejšie literárne poklady, a ty ma budeš nasledovať, nájdeš ich tiež a potom ti už nebudem musieť hovoriť, kto si, lebo to sám budeš vedieť. Pár strán, britský humor a ohromná poklona nielen knižkám, ale aj dobrým kníhkupectvám. Takým, kde nájdeme poklady. Kniha vychádza ako prvý titul novej edície MHD. Edícia zameraná na eseje v malom vreckovom formáte predstaví texty, ktoré prinesú dobrodružstvo myslenia pre zaneprázdnených – napríklad do električky, či na cestu do práce.
Viac

Knižný svet je ako paralelný vesmír, v ktorom existuje množstvo ďalších mikrosvetov. Je vyplnený literárnymi galaxiami, obsahuje tiež žánrové hmloviny, množstvo stálic a aj padajúcich hviezd. Niektoré jeho knihy sú ako čierne diery, vtiahnu vás do deja alebo ich atmosféra vám rozorve dušu a následne vypľuje na opačnej strane vesmíru.

Vraví sa: povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si. Britský esejista Mark Forsyth, náruživý čitateľ a vášnivý návštevník miest, kde sa predávajú knihy, to úslovie posúva o kúsok ďalej: Poviem ti, ako som našiel tie najbáječnejšie literárne poklady, a ty ma budeš nasledovať, nájdeš ich tiež a potom ti už nebudem musieť hovoriť, kto si, lebo to sám budeš vedieť. Pár strán, britský humor a ohromná poklona nielen knižkám, ale aj dobrým kníhkupectvám. Takým, kde nájdeme poklady. Kniha vychádza ako prvý titul novej edície MHD. Edícia zameraná na eseje v malom vreckovom formáte predstaví texty, ktoré prinesú dobrodružstvo myslenia pre zaneprázdnených – napríklad do električky, či na cestu do práce.

Mohlo by sa vám páčiť