Vrahovia mesiaca kvetov

David Grann
Absynt • 2020

Milionársky indiánsky kmeň, séria nevysvetliteľných vrážd a prvý veľký prípad americkej FBI. Je to trochu western a trochu triler, no predovšetkým skvelý dokumentárny román, ktorého jadro tvoria dve t...jadro tvoria dve tekutiny – ropa a krv. Amerika sa s pôvodnými obyvateľmi veľmi nemaznala. Ak ich odsunuli kamsi na okraj, bol to ešte ten lepší prípad. Taký osud postretol aj kmeň Osagov, ktorému sa ušlo drsné a neúrodné územie na severe Oklahomy. Zrazu sa však ukázalo, že táto bezcenná zem ukrýva obrovské bohatstvo – ropu! Začiatkom 20. storočia sa z osažských Indiánov stali najbohatších ľudí na svete. Skutoční milionári! Ich mestá rozkvitali a neslýchané bohatstvo vyvolalo patričnú pozornosť. Niečo také sa totiž na tomto svete len tak neodpúšťa! David Grann napísal fascinujúcu knižku Vrahovia mesiaca kvetov, v ktorej prezradí, ako sa k ohromne bohatým Osagom postavili bieli Američania. Po objavení ropy sa totiž nezačala len zlatá horúčka, ale aj nevysvetliteľná séria vrážd. Tento komplikovaný prípad sa usilovala vyriešiť novovzniknutá FBI na čele s legendárnym Edgarom J. Hooverom, no aj tí najlepší agenti ľahko uviazli v neprehľadnej sieti korupcie, strachu a násilia, ktorá prerástla celou osažskou rezerváciou. Americký bestseller Vrahovia mesiaca kvetov sa stal predlohou pripravovaného filmu svetoznámeho režiséra Martina Scorseseho v hlavnej úlohe s Leonardom Di Capriom, ktorého premiéra je naplánovaná na rok 2021.
Viac

Sumár recenzie
Autor v knihe rozmýšľa o stratégii niektorých krajín, ako sa zbaviť niečoho, čo nezapadá do ich predstavy o svete. Sústreďuje sa najmä na Ameriku a jej riešenie otázky pôvodných obyvateľov. V knihe je popísané, že tento prístup mal odvetu na pôvodných obyvateľov, ktorí skončili najhoršie. Autor tiež rozmýšľa nad postupmi vyšetrovania vrážd bohatých Osagov a zdieľa svoje sklamanie, že kniha sa nezaoberá dostatočne ich životom, ale skôr životom kriminalistov. Celkovo hodnotí knihu 3/5.

Vrahovia mesiaca kvetov je vynikajúca reportážna nonfiction literatúra, v ktorej autor veľmi pútavo zhrnul objektívne a dostupné poznatky o záhadných vraždách osažských Indiánov. Rozpletá jednotlivé vraždy, popisujúc ich rozuzlovanie tak, ako ich spracovávali a vyšetrovali novodobí kriminalisti, ktorí sú neskôr známi ako agenti FBI.

Indiánský kmen Osedžů byl vládou po roce 1870 vystěhován do nehostinné severní Oklahomy. Brzy nato byla však v této rezervaci nalezena ropa - tolik ropy, že se z Osedžů stali jedni z nejbohatších lidí na světě. Jejich nezměrné bohatství však bylo mnohým trnem v oku a začalo lákat zločince. Kniha vypráví o masových vraždách indiánů, které následovaly po jejich náhlém zbohatnutí. Sérii[...]

Milionársky indiánsky kmeň, séria nevysvetliteľných vrážd a prvý veľký prípad americkej FBI. Je to trochu western a trochu triler, no predovšetkým skvelý dokumentárny román, ktorého jadro tvoria dve tekutiny – ropa a krv. Amerika sa s pôvodnými obyvateľmi veľmi nemaznala. Ak ich odsunuli kamsi na okraj, bol to ešte ten lepší prípad. Taký osud postretol aj kmeň Osagov, ktorému sa ušlo drsné a neúrodné územie na severe Oklahomy. Zrazu sa však ukázalo, že táto bezcenná zem ukrýva obrovské bohatstvo – ropu! Začiatkom 20. storočia sa z osažských Indiánov stali najbohatších ľudí na svete. Skutoční milionári! Ich mestá rozkvitali a neslýchané bohatstvo vyvolalo patričnú pozornosť. Niečo také sa totiž na tomto svete len tak neodpúšťa! David Grann napísal fascinujúcu knižku Vrahovia mesiaca kvetov, v ktorej prezradí, ako sa k ohromne bohatým Osagom postavili bieli Američania. Po objavení ropy sa totiž nezačala len zlatá horúčka, ale aj nevysvetliteľná séria vrážd. Tento komplikovaný prípad sa usilovala vyriešiť novovzniknutá FBI na čele s legendárnym Edgarom J. Hooverom, no aj tí najlepší agenti ľahko uviazli v neprehľadnej sieti korupcie, strachu a násilia, ktorá prerástla celou osažskou rezerváciou. Americký bestseller Vrahovia mesiaca kvetov sa stal predlohou pripravovaného filmu svetoznámeho režiséra Martina Scorseseho v hlavnej úlohe s Leonardom Di Capriom, ktorého premiéra je naplánovaná na rok 2021.

Mohlo by sa vám páčiť