Kníhkupec z Kábulu

Åsne Seierstad
Absynt • 2019

Åsne Seierstad necúva pred žiadnou ťažkou témou. Dva týždne po teroristických útokoch na veže Svetového obchodného centra odchádza do Afganistanu, aby spoznala život bežných Afgancov. Hrdina jej re... Hrdina jej reportážneho románu Kníhkupec z Kábulu Sultán Chán dvadsať rokov viedol malé kníhkupectvo v centre hlavného mesta. Nezáležalo mu na tom, či boli pri moci komunisti alebo Taliban. Jeho cieľom bolo prinášať knihy všetkým obyvateľom Kábulu. Miloval literatúru a nenávidel cenzúru. Åsne Seierstad strávila štyri mesiace v rodine Sultána Chána a splynula so životom obyčajných obyvateľov Kábulu, aby ukázala, ako vplývajú turbulentné časy na bežný život. Jej pohľad na každodennosť rodiny je unikátnym svedectvom o spôsobe života, ktorý je pre Európanov takmer nepredstaviteľný. V centre pozornosti stále stojí Sultán Chán – na jednej strane zanietený milovník umenia a kultúrny človek, na strane druhej silne patriarchálne založený despota riadiaci sa prastarými rodovými zvykmi.
Viac

Afganistan. Krajina, o ktorej sa rozpráva posledné desaťročia len v kontexte smrti, vojny, terorizmu a islamských radikálov. Už samotný názov krajiny v človeku akosi podvedome vyvoláva pocit strachu a stiesnenia. Asi máloktorý človek z Európy túži ocitnúť sa v tejto krajine. Stano (autor) Rodený Prešovčan, vyrastajúci v podhorí Čergova s neprekonateľnou túžbou tráviť čo najviac času v[...]

Åsne Seierstad je nórska spisovateľka a reportérka, známa najmä reportážami z vojnových zón. Dva týždne po teroristických útokoch 11. septembra 2001 odišla do Afganistanu, kde strávila šesť týždňov s veliteľmi Severnej aliancie. Sledovala ofenzívu proti Talibanu a po jeho zvrhnutí sa presunula do Kábulu. V jednom kníhkupectve stretla elegantného šedivého chlapíka menom Sultán Chán a kúpila[...]

Nórska spisovateľka a novinárka Åsne Seierstadová si pre svoju reportážnu tvorbu vyberá náročné a kontroverzné témy. Ak k tomu pridáme schopnosť pútavo a zaujímavo písať, tak vznikne kniha, ktorú neodložíte pred jej koncom.

Åsne Seierstad necúva pred žiadnou ťažkou témou. Dva týždne po teroristických útokoch na veže Svetového obchodného centra odchádza do Afganistanu, aby spoznala život bežných Afgancov. Hrdina jej reportážneho románu Kníhkupec z Kábulu Sultán Chán dvadsať rokov viedol malé kníhkupectvo v centre hlavného mesta. Nezáležalo mu na tom, či boli pri moci komunisti alebo Taliban. Jeho cieľom bolo prinášať knihy všetkým obyvateľom Kábulu. Miloval literatúru a nenávidel cenzúru. Åsne Seierstad strávila štyri mesiace v rodine Sultána Chána a splynula so životom obyčajných obyvateľov Kábulu, aby ukázala, ako vplývajú turbulentné časy na bežný život. Jej pohľad na každodennosť rodiny je unikátnym svedectvom o spôsobe života, ktorý je pre Európanov takmer nepredstaviteľný. V centre pozornosti stále stojí Sultán Chán – na jednej strane zanietený milovník umenia a kultúrny človek, na strane druhej silne patriarchálne založený despota riadiaci sa prastarými rodovými zvykmi.

Mohlo by sa vám páčiť