Jeden deň Ivana Denisoviča

Aleksandr Solzhenitsyn (Oľga Hirnerová)

Námet legendárnej novely slávneho ruského spisovateľa Alexandra Solženicyna, ktorý ako prvý v bývalom Sovietskom zväze začal zobrazovať hrôzy stalinizmu, vznikol v Ekibastuzskom pracovnom tábore v zim... tábore v zime 1950 – 1951. Hlavnú postavu Ivana Denisoviča autor vytvoril podľa vojaka Šuchova, s ktorým bojoval v druhej svetovej vojne, a na základe vlastných skúseností v tábore.
Viac

Námet dnes už legendárnej Solženicynovej novely vznikol v Ekibastuzskom pracovnom tábore v zime 1950 – 1951 a jej pôvodný názov znel Šč-854 – jeden deň jedného mukla. Dnes knihu poznáme pod názvom Jeden deň Ivana Denisoviča a práve vyšla v novom vydaní.... The post Kultový Solženicyn v novom vydaní: Jeden deň Ivana Denisoviča odhaľuje život väzňa v gulagu appeared first on Prečítané.sk.

Námet legendárnej novely slávneho ruského spisovateľa Alexandra Solženicyna, ktorý ako prvý v bývalom Sovietskom zväze začal zobrazovať hrôzy stalinizmu, vznikol v Ekibastuzskom pracovnom tábore v zime 1950 – 1951. Hlavnú postavu Ivana Denisoviča autor vytvoril podľa vojaka Šuchova, s ktorým bojoval v druhej svetovej vojne, a na základe vlastných skúseností v tábore.

Mohlo by sa vám páčiť